top of page

Week 1: Design history

  • Foto van schrijver: Jasmijn Vermue
    Jasmijn Vermue
  • 1 jul 2022
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 2 jul 2022


De blogs zijn opgesteld in weeknummers. Deze staan voor de weken waarin ik heb gewerkt aan project Zijde Skelet. Elke week zijn er stappen gezet, soms in onverwachte richtingen, om tot dit eindresultaat te komen.


In week 1 begon het project met informatie over design history. Later zijn hier ook presentaties over geweest waarbij ik een presentatie heb gegeven over de stroming Memphis.


Om tot een goed ontwerp te komen dit project en tegelijk kennis op te doen over de verschillende stromingen heb ik drie stromingen gekozen om wat verder te onderzoeken en wellicht inspiratie uit op te doen voor het eindresultaat. De stromingen die ik heb uitgediept zijn Art Nouveau, De Stijl en dus Memphis.





Art Nouveau


Art Nouveau, ook wel Jugendstil genoemd, is een stroming die ontstond rond het begin van de 20e eeuw in Europa. De stroming is ontstaan als reactie op het impressionisme en was voor relatief korte tijd erg populair. In latere blogs ga ik verder in op de vormen die vaak in platte patronen van de Art Nouveau stijl gebruikt worden en hoe die door middel van configuratie een product zouden kunnen vormen. Op de afbeelding hierboven zijn voorbeelden te zien van Art Nouveau patronen.

Een gegeven wat ik erg interessant vind aan de Art Nouveau is hoe het precies is ontstaan. Dat is namelijk gegaan vanuit de Arts en Crafts beweging gegaan, een beweging die zich keerde tegen de industriƫle revolutie en als standpunt had dat mensen moesten kunnen zien waar hun product vandaan kwam en hoe het werd gemaakt. Met bekende ontwerpers als William Morris en Gaudƭ kreeg het meer bekendheid. Gedurende dit project en ook zeker bij het ontwerpen en maken van het eindproject heb ik me zeker kunnen vinden in de filosofie van de Arts en Crafts beweging.





De Stijl


De Stijl is een Nederlandse stroming met veel bekende ontwerpers. Piet Mondriaan (afbeelding hier onder), Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld, waarvan hierboven de Rood-blauwe stoel te zien is, zijn daar een paar van. De Stijl kenmerkt zich door bij het ontwerpen van objecten en beelden zo ver mogelijk te abstraheren, zo ver dat de essentie boven komt. Dit verklaart ook het kleurenpalet van De Stijl wat alleen uit primaire kleuren en tonen bestaat. Verder is asymmetrie een groot kenmerk en het daarbij volgen van het orthogonale stelsel, dus terugvallen op horizontale en verticale belijning.


De kenmerken asymmetrie terug naar de essentie zijn ook goed terug te zien in de ZigZag stoel van Rietveld op de afbeelding hieronder.




Memphis


Op de stroming Memphis ben ik wat dieper ingegaan dan op de andere twee gekozen stromingen. Voor dit project heb ik ook een presentatie gegeven over Memphis, de stroming interesseert mij erg. De presentatie heb ik onderaan de pagina bijgevoegd.

Memphis is een stroming die rond 1980 is ontstaan onder leiding van oprichter Ettore Sottsass. De stroming is beĆÆnvloed door Art Deco en Pop Art maar is vooral een verzetsreactie op het gangbare design van die tijd waarin alles draaide om goedkoop en veel. Om die reden is het ook dat de oprichters van Memphis weinig intentie hadden om de wereldmarkt te betreden en hun ontwerpen naar massaproductie te sturen, er zijn dan ook maar weinig Memphis producten waar er veel van zijn gemaakt en als ze te koop zijn is het vaak voor meerdere duizenden euro's. Dit lijkt een grote tegenstelling omdat de productie van de meubels gaat met relatief goedkope materialen. Naast dat het natuurlijk design is en om die reden veel waard is, is dit ook een statement van de Memphis-groep.


Verder zijn beeldkenmerken van de stroming bijvoorbeeld het vele gebruik van kleur en (zwart-wit) patronen. Al helemaal in combinatie met verschillende vormen valt dit erg op. Asymmetrie werd veel gebruikt en het is bij Memphis belangrijk dat de zintuigen worden geprikkeld.



Hierboven is de Carlton kast van Ettore Sottsass te zien. Alle beeldkenmerken van Memphis komen hierin terug. De kleuren en vormen, de asymmetrie en er kan met zekerheid gezegd worden dat het ontwerp in zijn geheel de zintuigen prikkelt.


Toen Memphis populair werd in de jaren tachtig riep dat verschillende reacties op van de mensen. Er kwamen verzamelaars als Karl Lagerfeld en David Bowie, maar de meeste mensen moesten er maar niets van hebben. Wel werd het veel opgepikt in films en op TV als decorstukken voor in het interieur. Ook zijn de platte patronen van de stroming veel gebruikt bijvoorbeeld als bekleding van auto's of als muurschilderingen zoals op de afbeelding hieronder.


Memphis kent verschillende uitingsvormen. Hierboven zijn al afbeeldingen te zien van platte patronen en meubels. De meubels van de stroming zijn het bekendst, maar er zijn ook best een aantal lampen ontworpen, een voorbeeld is hieronder te zien; de Super lamp van Martine Bedin.




Wat mij persoonlijk het meeste inspireert is de belijning van de stroming Memphis; Asymmetrie en soms onverwachte wendingen in het ontwerp houden het spannend. Ook vind ik de gewaagde kleuren zeker een inspiratiebron.


Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post

0642378997

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2022 door Zijde Skelet. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page