top of page
Zoeken

Week 8: Uitwerken en maken

Foto van schrijver: Jasmijn VermueJasmijn Vermue

In week 7 heb ik veel nieuwe inspiratie opgedaan. Ik ben teruggegaan naar de vormfamilie die ik een half jaar geleden onderzocht heb voor mijn Lamp 1. Verder heb ik gekeken naar het werk en de stijl van Isamu Noguchi en Do Ho Suh. Deze week is het tijd om te bepalen hoe ik die inspiratie ga toepassen op de vormfamilie en vervolgens hoe ik dat dan ga maken.


Het toepassen van de inspiratie op mijn vormfamilie


Mijn eindontwerp wil ik graag in de stijl van een traditionele Japanse rijstbol lamp maken. Zowel de uiterlijke stijl als de manier van maken wil ik gebruiken in mijn ontwerp. Dat betekent dat ik een mal ga maken waar omheen ik met een dun materiaal de vorm volg in spiralen naar boven. In één stuk dus. Dat is de methode, de materialen vul ik bij dit project wel zelf in. Bamboe strips zijn vooral geschikt om te winden om een geleidelijke, organische vorm, zoals een chochin bol. De vormfamilie waar ik gebruik van ga maken is zeker een organische maar toch een iets grilligere dan een perfecte bol. Bamboe vormt niet zo mee als nodig is voor dit project. Om die reden zal ik een ander materiaal moeten vinden.


Voordat ik dat doe bepaal ik eerst de vorm die ik uiteindelijk wil voor mijn organizer. Dit heb ik gedaan door een foto van mijn Lamp 1 over te trekken in Illustrator, vervolgens heb ik configuratie toegepast door verschillende pieken te maken om drie compartimenten te creëren. Onderstaand staan afbeeldingen van de verschillende opties en het uitgangspunt.


Optie 1 (links) is het meeste in balans, om die reden kies ik voor die vormen.


Materiaal en mal

De vraag blijft welke materialen ik nu ga gebruiken. Om regie te houden over het ontwerp wil ik zeker weten dat het materiaal doet wat ik wil en in de vorm blijft staan die ik heb ontworpen. Eerst ga ik voor ijzerdraad en probeer ik het zonder 3D vormen te buigen, dat was geen succes. Zie de afbeelding hieronder.

Hierdoor ben ik tot de conclusie gekomen dat er een mal nodig is. Met een mal en het juiste materiaal kan je heel accuraat de vorm krijgen die je wil, vandaar de keuze voor een mal. Ik besloot de mal de lasersnijden. Om de mal te lasersnijden moest ik eerst alteraties doen aan de vorm zodat het ontwerp werkt. Het lasersnij document is hier onder te zien.

Vervolgens heb ik het gelasersneden en in elkaar gezet. Zie hier onder een afbeelding van de mal. De gaten in de mal zijn voor het precies assembleren ervan. Wederom om regie over de vorm en dus het ontwerp te houden.

Vervolgens heb ik weer geprobeerd om ijzerdraad om de mal heen te buigen, dit lukte weer niet omdat het ijzerdraad terug bleef springen. Na veel nadenken en overleggen heb ik ervoor gekozen om als materiaal filament voor 3D printers te gebruiken, PLA. Dit is namelijk op redelijk lage temperatuur zacht te krijgen en wanneer het weer afkoelt blijft het in de juiste vorm staan en is het vormvast. Om het PLA in de juiste vorm te krijgen heb ik het met schilderstape vastgemaakt op de mal, zie daarvoor de afbeelding hieronder.

Toen ik tevreden was heb ik het heteluchtpistool erbij gepakt en op zo'n temperatuur gezet dat het PLA zacht zou worden maar niet zou smelten. Zie de afbeelding hieronder.

Dit lukte! Ik heb het schilderstape eraf gehaald en de vorm zat er goed in. Om de vorm steviger te maken en een echt draadframe te creëren heb ik in de verticale richting steundraden aangebracht van hetzelfde PLA. Ik heb gedurende het maken van het draadframe bewust gekozen voor zwart PLA. Ik vind namelijk het contrast tussen het geraamte en het papier heel mooi in de Japanse rijstbollen. Wanneer ze als lamp gebruikt worden is dat natuurlijk extra zichtbaar omdat het geraamte geen licht doorlaat en daarom bijna zwart overkomt. Dit effect heb ik geprobeerd na te bootsen door zwart PLA te gebruiken en ik heb gekozen voor een witte, doorschijnende zijde als bekleding. Ik heb dus niet het materiaal maar de stijl en het maakproces van de traditionele rijstpapieren bollen nagebootst, juist door andere materialen te gebruiken vind ik dat dit goed is gelukt.

Hieronder staat een afbeelding van het draadframe voordat het bekleed is.


Bekleding


Het draadframe is klaar, nu is het tijd om hem te bekleden. Zoals hierboven uitgelegd staat heb ik daarbij gekozen voor zijde om het contrast van een rijstpapieren bol wanneer deze licht geeft na te bootsen.

Rijstpapieren bollen worden dus stukje voor stukje bekleed, zoals staat beschreven in de blog van week 7. Dit heb ik ook gedaan met kleine stukjes zijde. Hieronder staan afbeeldingen van het bekleden. Ik heb daarbij textiellijm gebruikt.

Na het bekleden had ik dus een ontwerp wat nog bijgewerkt moest worden. Net als de traditionele techniek heb ik later pas de overtollige stukjes zijde afgeknipt. Hier onder staan afbeeldingen van het ontwerp voor en na het bijwerken.





6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Eindproduct

Eindproduct

Comments


Post: Blog2_Post

0642378997

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2022 door Zijde Skelet. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page