top of page
Zoeken

Week 7: Terug naar de basis

Foto van schrijver: Jasmijn VermueJasmijn Vermue

Bijgewerkt op: 2 jul 2022

De deelstudie in week 6 naar Art Nouveau vormen is dus geen succes gebleken voor een tas. Ik werd er niet enthousiast van en de essentie ging verloren. Om die reden heb ik besloten weer terug naar de tekentafel te gaan, nu echt terug naar de basis. Ik ben bij mezelf langs gegaan, wat is mijn 'basis'? Welke vormen ken ik? De basis bestaat natuurlijk uit kubussen, bollen, andere geometrische figuren, maar voor dit vak een half jaar geleden heb ik een andere vormfamilie bestudeerd. Dat is ook mijn basis! Een half jaar geleden heb ik Lamp 1 ontworpen. Voor dat ontwerp heb ik organische, amoebe-achtige vormen bestudeerd. Ze worden ook wel barbapapa vormen genoemd, het zijn vormen die op organische wijze van twee cirkels een geheel maken. Het doet ook wel denken aan een grof ge-3Dprint oppervlak. Eigenlijk is et gelaagdheid en vormvervaging gecombineerd op een organische manier. Elke vorm is een iteratie op de vorige en zo ook op de volgende. Dit vind ik een heel gaaf principe en ik was dan ook erg enthousiast om hiervan de mogelijkheden voor een organizer te ontwerpen.

Op bovenstaande afbeelding is Lamp 1 te zien. De vraag was nu hoe ik deze platte, gestapelde vormen hol kon krijgen zodat ik er iets in kan opbergen en het een organizer wordt? Uiteindelijk ben ik niet meer uitgegaan van de lamp en hoe ik die dus hol zou krijgen, maar heb ik het idee gestript tot ik bij hetgeen was wat ik nodig had en dat was hier alleen maar de vormfamilie. De uitwerking heb ik losgelaten en vanuit deze vormfamilie ben ik verder gaan denken. Hoe veel lagen? En liggen ze op elkaar, zitten ze in elkaar of allebei? Of liggen ze naast elkaar? Dat zou het dan weer een plat ontwerp maken en dat wilde ik niet. Het topologische wilde ik wel graag houden. En zijn de lagen dan ook inklapbaar? Hoe worden hier drie compartimenten gevormd?

Over deze vragen heb ik lang nagedacht en ik heb het er ook met anderen over gehad. Toen kwam ik ineens op het idee van Japanse rijstpapieren bollen en de lampen van Isamu Noguchi.


Isamu Noguchi


Isamu Noguchi was een Japanse kunstenaar. Hij stond vooral bekend om zijn sculpturen maar in 1951 heeft hij de Akari lichtsculpturen ontworpen. Deze worden gekenmerkt door hun gewichtloze uitstraling. Uit deze lichtsculpturen heb ik veel inspiratie gehaald. Onderstaand is een afbeelding van Noguchi met zijn lichtsculpturen.



Traditionele chochin


De traditionele chochin, ook wel lantaarn, wordt gemaakt van een lange bamboe strook en met rijstpapier. De strook wordt om een mal heen aangebracht en vastgezet, vervolgens gaat de maker met lijm over het bamboe geraamte, sectie voor sectie. In langwerpige stukken brengt de maker vervolgens het rijstpapier aan. Wanneer de lijm gedroogd is snijdt de maker de stukken rijstpapier pas op maat, ze zitten dan dus al vast op het geraamte. Op die manier ontstaat er een soort perfect passend patchwork van papier.

Hier onder staat een aantal afbeeldingen van het maakproces en het eindresultaat.


Do Ho Suh


Do Ho Suh is een Koreaanse kunstenaar en beeldhouwer. Ook door zijn werk ben ik geïnspireerd. Do Ho Suh maakt architecturale installaties. Hiervoor gebruikt hij doorschijnend polyester, op die manier kan je dus door alle muren heen kijken. Hier onder staat een tweetal afbeeldingen met werk van Do Ho Suh. De combinatie van iets neerzetten wat eigenlijk doorschijnend is vind ik interessant. Die balans wil ik ook zoeken.




2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Eindproduct

Eindproduct

Kommentare


Post: Blog2_Post

0642378997

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2022 door Zijde Skelet. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page